
Jota s prekajenim mesom

Jota je Primorska enolončnica, ki izvira iz Italije. Pripravljena je iz fižola, kislega zelja ali repe in krompirja. Pogosto se za boljši okus v joto doda tudi dimljeno meso ali kost pršuta. Ko je jed končana se zraven postreže še kos domačega kruha. Jota je gosta samostojna jed, ki posebno dene v hladnih dneh, saj zaradi vsebnosti kislega zelja ali repe krepi organizem in imunski sistem.1
KOT ZANIMIVOST:
Beseda "jota" izhaja iz furlanske besede "jote", ki izvira iz besede "iutta", kar po galsko pomeni juha. Poznanih je več vrst jot, vipavska, tržaška, istrska in suha, katere se razlikujejo v sestavi in pripravi sestavin.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 539 kcal |
Energijska vrednost | 2264 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 30,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,9 g |
Ogljikovi hidrati | 33,7 g |
Sladkorji | 3,7 g |
Beljakovine | 33,3 g |
Prehranske vlaknine | 7,5 g |
Informacije o alergenih
listna zelena, gorčično seme, pšenica in sledi mleka, jajc
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.