Jota s svežim zeljem in prekajenim mesom
Malo drugačna od tipične tradicionalne jote, saj je narejena s svežim zeljem. Jota je primorska enolončnica, ki izvira iz Italije.1 Poleg svežega zelja pa vsebuje sestavine, tako kot prava jota: rjav fižol, krompir, čebulo, česen ter začimbe (poper, sol, mleta paprika, lovor), za popestritev okusa pa poskrbi dodano prekajeno meso. Jota v kateri se kuha prekajeno meso, ima za vsejedce še boljši okus pa tudi veliko beljakovin. Že v starih časih so zraven najraje posegli po kosu domačega kruha. Kot gosta samostojna jed, še posebno dene v hladnih dneh, hkrati ugodno vpliva delovanje glukozinolatov iz zelja, ki imajo protibakterijsko delovanje.
KOT ZANIMIVOST:
Beseda jota izhaja iz furlanske besede »jote«, ki izvira iz besede »iutta«, kar po galsko pomeni juha. Poznanih je več vrst jot, vipavska, tržaška, istrska in suha, ki se razlikujejo v sestavi in pripravi.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 601 kcal |
Energijska vrednost | 2524 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 28,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,3 g |
Ogljikovi hidrati | 55,1 g |
Sladkorji | 8,8 g |
Beljakovine | 31,5 g |
Prehranske vlaknine | 15,8 g |
Informacije o alergenih
pšenica, sledi jajc, mleka in zelene