Jota s svežim zeljem
Malo drugačna od tipične tradicionalne jote, saj je narejena s svežim zeljem. Jota je primorska enolončnica, ki izvira iz Italije. Poleg svežega zelja pa vsebuje sestavine, tako kot prava jota: rjav fižol, krompir, čebulo, česen ter začimbe (poper, sol, mleta paprika, lovor), za popestritev okusa pa poskrbi dodana slanina. Da bi bil obrok energetsko bogatejši, so že v starih časih k joti postregli kos domačega kruha. Kot gosta samostojna jed, še posebno dene v hladnih dneh. 1
KOT ZANIMIVOST:
Beseda jota izhaja iz furlanske besede »jote«, ki izvira iz besede »iutta«, kar po galsko pomeni juha. Poznanih je več vrst jot, vipavska, tržaška, istrska in suha, ki se razlikujejo v sestavi in pripravi. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 415 kcal |
Energijska vrednost | 1743 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,0 g |
Ogljikovi hidrati | 55,1 g |
Sladkorji | 8,8 g |
Beljakovine | 14,6 g |
Prehranske vlaknine | 15,8 g |
Informacije o alergenih
pšenica, sledi jajc, mleka in zelene