Jota
Jota je Primorska enolončnica, ki izvira iz Italije. Pripravljena je iz fižola, kislega zelja ali repe in krompirja. Pogosto se za boljši okus v joto doda tudi dimljeno meso ali kost pršuta. Ko je jed končana se zraven postreže še kos domačega kruha. Jota je gosta samostojna jed, ki posebno dene v hladnih dneh, saj zaradi vsebnosti kislega zelja ali repe krepi organizem in imunski sistem.1
KOT ZANIMIVOST:
Beseda jota izhaja iz furlanske besede "jote2, ki izvira iz besede "iutta", kar po galsko pomeni juha. Poznanih je več vrst jot, vipavska, tržaška, istrska in suha, katere se razlikujejo v sestavi in pripravi sestavin.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 289 kcal |
Energijska vrednost | 1214 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,2 g |
Ogljikovi hidrati | 39,9 g |
Sladkorji | 1,5 g |
Beljakovine | 8,8 g |
Prehranske vlaknine | 6,4 g |
Informacije o alergenih
listna zelena, gorčično seme, pšenica in sledi mleka, jajc