Juha s poletno zelenjavo
Zelenjavna juha iz različne zelenjave, ki jo popečemo na olju (bučke, jajčevec, rdeča in zelena paprika, česen). Glede na priporočila o uživanju zelenjave, bi morali zaužiti vsaj 400 g sadja in zelenjave dnevno za preventivo srčno-žilnih bolezni. S poletno zelenjavno juho lahko pokrijemo dobro četrtino priporočene količine.
KOT ZANIMIVOST:
Bučke, jajčevci in paprika imajo veliko vitamina C, vendar pa različna zelenjava izgublja različne količine vitamina C. Paprika ga ne izgubi veliko. Ker je vitamin C vodotopen, ostane v vodi, v kateri se kuha zelenjava, le dolgotrajno kuhanje ga lahko uniči. 1
1. Kokol K. (2011). Raziskovalno delo. Po poteh vitamina C. II. Gimnazija Maribor.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 250 ml |
Energijska vrednost | 73 kcal |
Energijska vrednost | 307 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 2,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,4 g |
Ogljikovi hidrati | 10,7 g |
Sladkorji | 1,4 g |
Beljakovine | 2,8 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Informacije o alergenih
pšenica, soja, zelena, sledi sezama, sledi jajc