Junčja jetrca v omaki, peteršiljev krompir
Jetrca, kot glavna mesna jed, so s čebulo pražena jetra z dodatkom začimb, kot so majaron, poper in peteršilj. Junec je mlad skopljen samec goveda. Meso junca je junetina – nekaj vmes med teletino in govedino.
Peteršiljev krompir je priloga, narejena iz v slani vodi kuhanega krompirja potresenega s sesekljanim peteršiljem, ki posebej paše k močnejšim mesnim ali ribjim jedem.
KOT ZANIMIVOST:
Jetra so največji prehranski naravni vir hemske oblike železa v prehrani. Železo je eden najpomembnejših mineralov, saj je nujen za gradnjo hemoglobina in zato prenašanje kisika po telesu. Primanjkovanje železa v prehrani je povezano s slabokrvnostjo. Slaba stran jeter je, da vsebujejo veliko holesterola, zato z uživanjem jeter ne smemo pretiravati.
Krompir je gomoljnica, ki raste pod zemljo. Pust in zmerno zabeljen krompir je nizkokalorično živilo, in dober vir vitamina C, niacina, folatov ter kalija.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 560 g |
Energijska vrednost | 587 kcal |
Energijska vrednost | 2465 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,4 g |
Ogljikovi hidrati | 64,1 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 46,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,8 g |
Informacije o alergenih
JUNČJA JETRCA V OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka in listne zelene)