Junčji golaž, kruhova rezina
Meso junca je junetina – nekaj vmes med teletino in govedino. To meso je mehkejše in sočno, še posebej, ko je pripravljeno v omaki. Spada med rdeče meso, ki je pogosto na slabem glasu. Jasno pa je, da je rdeče meso največji vir kreatina, pomembno snov za naše mišice in dober vir železa, ki je nujen za prenos kisika po telesu in preprečuje slabokrvnost. Zato rdeče meso ne more škoditi, če je v naši prehrani v nepredelani obliki in občasno v običajni količini.
Testo iz belega kruha, mleka, jajc, čebule, maščobe in začimb zavit v prtič in skuhan v kropu. Razrezano na rezine. Iz istega testa se lahko oblikujejo kruhovi cmoki.
KOT ZANIMIVOST:
Beseda gulyás pomeni "kravji pastir", "govedar". Golaž je namreč nastal kot mesna juha kravjih pastirjev, za katero vedo, da so jo jedli že v 9. stoletju.
Z enakim imenom so kruhove rezine sladka ali slana jed z belim kruhom, navlaženim v mleku in stepenimi jajci ter ocvrto in posuto s sladkorjem ali brez.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 644 kcal |
Energijska vrednost | 2705 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 67,1 g |
Sladkorji | 7,3 g |
Beljakovine | 47,1 g |
Prehranske vlaknine | 2,9 g |
Informacije o alergenih
JUNČJI GOLAŽ (pšenica in sledi jajc, mleka, listne zelene), KRUHOVA REZINA (pšenica, jajca, mleko in sledi listne zelene, soje, oreščkov, sezama)