Junčji ramsteak v omaki z zelenim poprom, pommes duchess
Ramstek je zrezek iz mesa govejega hrbta, zadnjega dela rostbifa. Znan je predvsem po tem, da ga spečejo na žaru, tako da je v sredini še rožnat. Včasih zelo drag poper se danes pogosto uporablja v omakah. Zelen poper je sveže, nezrelo zrno, ki spusti posebno aromo in oster okus, za kar se ima zahvaliti eteričnim oljem, smoli in alkaloidom.
»Duchess« krompir je živilo iz krompirjevega pireja z dodatkom jajčnega beljaka, masla, soli in popra. Maso se oblikuje v simpatične kupčke z značilno spiralno obliko. »Duchess« krompir je nežno ocvrt. Še posebej je priljubljen v francoski kuhinji iz katere tudi izhaja.
KOT ZANIMIVOST:
Ko je lonček posušenega zelenega popra odprt, je dober le 6 tednov, če je shranjen v hladilniku. Zelen poper v majhnih količinah spodbuja tek in prebavo, v večjih količinah pa lahko povzroči prebavne motnje.
Krompir izhaja iz Čila in Peruja, kjer ga gojijo že od začetkov našega štetja. V Evropo ga je prinesel španski osvajalec leta 1534 in je bil hrana bogatinov. V 18.stoletju so ga začeli gojiti množično, takrat je prišel tudi na slovensko, in je bil glavno živili revežev.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 990 kcal |
Energijska vrednost | 2596 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 28,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 63,8 g |
Sladkorji | 3,1 g |
Beljakovine | 48,8 g |
Prehranske vlaknine | 7,8 g |
Informacije o alergenih
JUNČJI RAMSTEAK V OMAKI Z ZELENIM POPROM (pšenica, gorčično seme, sledi mleka, sledi jajc, sledi listne zelene), POMMES DUCHESS (mlečni izdelek)