Junčji ramsteak v omaki z zelenim poprom, široki rezanci
Ramstek je zrezek iz mesa govejega hrbta, zadnjega dela rostbifa. Znan je predvsem po tem, da ga spečejo na žaru, tako da je v sredini še rožnat. Včasih zelo drag poper se danes pogosto uporablja v omakah. Zelen poper je sveže, nezrelo zrno, ki spusti posebno aromo in oster okus, za kar se ima zahvaliti eteričnim oljem, smoli in alkaloidom.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Ko je lonček posušenega zelenega popra odprt, je dober le 6 tednov, če je shranjen v hladilniku. Zelen poper v majhnih količinah spodbuja tek in prebavo, v večjih količinah pa lahko povzroči prebavne motnje.
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 656 kcal |
Energijska vrednost | 2755 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,5 g |
Ogljikovi hidrati | 69,8 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 52,6 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
JUNČJI RANSTEAK V OMAKI Z ZELENIM POPROM (pšenica, gorčično seme, sledi mleka, jajc in zelene), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)