
Junčji stroganoff, popečena eko polenta*
*Živilo je ekološkega izvora.
Junčje meso v trakcih, v omaki stroganov iz sojine omake, gob šampinjonov, kislih kumaric in gorčice. Stroganov je danes eno najbolj znanih jedi iz majhnih zrezkov s konca najbolj kvalitetnega dela govejega mesa pljučne pečenke. Danes je poznanih že več različic te jedi, z različnimi deli mesa, tudi v koščkih ali rezinah, ponavadi v omaki iz pražene čebule in gob s kislo smetani in začinjeno z gorčico in limono.1
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. Polenti, ki se po kuhanju speče v pečici, postane še trša in je primerna za rezanje. Lahko se speče z raznimi dodatki (sir, skuta, zelenjava, slanina,…).
KOT ZANIMIVOST:
Goveji file stroganov je zaslovel v Evropi že v 18. stoletju in postal sinonim za klasično rusko kuhinjo. Govori se, da je neki član družine Stroganov imel francoskega kuharja, ki je ustvaril jed in jo posvetil svojemu gospodarju.2
Italija je tudi domovina polente. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://okusno.je/recept/govedina-stroganov
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 587 kcal |
Energijska vrednost | 2465 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,1 g |
Ogljikovi hidrati | 80,7 g |
Sladkorji | 1,3 g |
Beljakovine | 36,4 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
JUNČJI STROGANOFF (gorčično seme, listna zelena in sledi glutena, jajc, mleka), POPEČENA EKO POLENTA* (sledi glutena)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.