Kaneloni s šunko in sirom, pire krompir
Kaneloni so testne cevke, ki so polnjene z različnimi nadevi, z zelenjavnimi ali mesnimi mešanicami. Namesto cevk se jih lahko naredi tudi iz palačink, ki se jih napolni s poljubnim nadevom in zavije v rolo. Kaneloni s šunko in sirom se uživajo gratinirani ali panirani. 1
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus. 1
KOT ZANIMIVOST:
Naš izraz kaneloni je podomačen, ime kaneloni sicer izvira iz italijanske besede cannelle, kar pomeni testenine v obliki cevk, ki so polnjene z različnimi polnili (npr. skuta in jajce, šunka in sir, mešanica mesa in zelenjave).
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 660 g |
Energijska vrednost | 1059 kcal |
Energijska vrednost | 4448 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 65,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 18,4 g |
Ogljikovi hidrati | 79,7 g |
Sladkorji | 8,5 g |
Beljakovine | 38,7 g |
Prehranske vlaknine | 6,5 g |
Informacije o alergenih
KANELONA S ŠUNKO IN SIROM (pšenica, jajca, mlečni izdelek in sledi soje, oreščkov, gorčičnih semen), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek, soja)