Kebab krožnik
Kebab (kebap) je Turška jed, ki je lahko prigrizek, predjed ali glavna jed. Döner kebap je marinirano ovčje stegno, ki ga v zrezkih nabodejo na navpičen raženj v več deset kilogramov težko gmoto. Pečejo ga tako, da se meso vrti ob navpičnem plinskem žaru. Kebab pečejo tudi iz govedine in teletine, zadnje čase tudi perutnine. Kebab krožnik poleg mesa vsebuje veliko zelenjave in po navadi tatarsko omako. Zraven se lahko postreže lepinjo, drugi način postrežbe pa je kebab v lepinji.1
KOT ZANIMIVOST:
Ime prihaja iz turške besede "kebap", ki pomeni mleto ali nasekljano meso, pretežno ovčje. V Evropi "kebap" večinoma imenujemo kebab. Grki delajo "kebap" pod imenom "gyros".1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 481 kcal |
Energijska vrednost | 2020 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,9 g |
Ogljikovi hidrati | 37,2 g |
Sladkorji | 6,1 g |
Beljakovine | 24,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek, jajca, soja, listna zelena, gorčično seme