
Kranjska klobasa, kislo zelje, ajdovi žganci
Slovenska poltrajna klobasa iz grobo mlete puste razsoljene svinjine, ki vsebuje 30 % mastnega tkiva in 10 % mesnega testa za vezavo, ter vino in začimbe. Z maso nadevajo naravno ali umetno črevo, nato jo kratek čas dimijo na temperaturi okoli 90°C, da dobi željen okus in barvo. Ima zaščiteno geografsko označbo. Kranjska klobasa je kot naša kulinarična posebnost zaslovela po vsem svetu. Najbolj jo cenijo v Nemčiji in Avstriji. Vsebuje 14 g beljakovin, 32 g maščob in je tudi vir natrija, kalija, fosforja in vitaminov B. 1
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Če je zelje preveč kislo se ga lahko spere z vodo. Kuha se ga v zelo malo vode ali duši, samega ali z raznimi dodatki (začimbe, čebula, krompir, moka,…). Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zaradi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem. 1
Ajdovi žganci so slovenska ljudska jed. Žganci so jed v obliki večjih in manjših grudic iz moke ali zdroba, kuhanega v vodi; ajda pa je simbol Prekmurja. Po slovenski deželi se način priprave žgancev razlikuje, ajdovi žganci so najboljša priloga k obaram, ragujem, kislemu zelju in repi. Ajda vsebuje antioksidant rutin, ki krepi ožilje in uravnava krvni pritisk. 1,2
KOT ZANIMIVOST:
Kranjsko klobaso so jedli tudi že v vesolju. Decembra 2006 je šla ameriška astronavtka Sunita Williams, s slovenskimi koreninami, za pol leta na mednarodno vesoljsko postajo. Sorodniki so ji poslali za božič s pismi tudi kranjsko klobaso, ki jo je Nasa natančno pregledala in ker v njej ni bilo nič sumljivega so jo dovolili odpeljati v vesolje. 1
Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo. Ohranjeni so zapisi, da so s kislim zeljem hranili delavce, ki so gradili Kitajski zid. Z njim so zdravili tudi skorbut, saj vsebuje veliko vitamina C. 1
Žgance uživamo na različne načine - z mlekom, jogurtom, dodanim medom, mastjo, ocvirki ali zaseko. Tradicionalno pa se žganci v družini jedo iz ene lončene sklede ter z lesenimi kuhalnicami. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Rutin
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 743 kcal |
Energijska vrednost | 3121 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 50,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 20,4 g |
Ogljikovi hidrati | 30,3 g |
Sladkorji | 2,7 g |
Beljakovine | 42,15 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
KISLO ZELJE (pšenica, sledi zelene), AJDOVI ŽGANCI (sledi pšenice)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.