Kremna špinača
Se spominjate Popaja? Ni si drznil soočiti z Bultom, če ni prej pospravil pločevinke špinače. Danes vemo, da je listnata zelenjava tako odlična zaradi sinergije različnih vrst rastlinskih snovi in drugih hranilnih snovi. Kuhana špinača vsebuje večje vrednosti provitamina A, vitamina E, cinka (antioksidanti) ter kalcija in železa kot surova špinača.1,2 Žal pa je biorazpoložljivost železa v špinači slabša, ker vsebuje tudi snovi, ki nase vežejo železo in kalcij, zato se ne absorbirata v količini, ki jo sicer vsebuje. Risanka Popaj je vseeno prispevala k priljubljenosti špinače in mišljenju, da je železo dalo Popaju moč.1
KOT ZANIMIVOST:
Skoraj vse študije o zdravju oči so ugotovile isto: čim več zaužijemo hrane, kot je špinača, ohrovt, brokoli – tem bolj so zdrave naše oči. Ti učinkoviti karotenoidi se zdijo kot naravna sončna očala.2
1http://healthyeating.sfgate.com/cooked-vs-raw-spinach-iron-content-1420.html
2Pratt S.G., Matthews K. Najhrana za najzdravje. Tacol J.P., Ur. Debora, založništvo in promocija kulture, d.o.o.: 2004.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | |
Energijska vrednost | kcal |
Energijska vrednost | kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | g |
Nasičene maščobne kisline | g |
Ogljikovi hidrati | g |
Sladkorji | g |
Beljakovine | g |
Prehranske vlaknine | g |