Krvavica, bujta repa
Krvavice so znana slovenska jed. So vrsta sveže klobase, kjer je črevo napolnjeno s krvjo, trdo slanino, svinjskim mesom in kožico ter ješprenovo, ajdovo ali proseno kašo. Pripravljene klobase se po navadi popeče na ponvi ali v pečici, da postanejo hrustljavo zapečene.
Bujta repa je prekmurska ljudska jed iz repe in prosene kaše, ki se je razvila na podeželju. Lahko jo jemo tudi kot enolončnico z mesom. Je zelo okusna in odlična kot priloga mesu. Kisla repa blagodejno vpliva na naše črevesje, kjer jo črevesne bakterije presnovijo v maščobne kisline, ki znižujejo nivo holesterola. Prosena kaša (oluščeno proso) ima danes posebno mesto v slovenski prehrani, včasih pa je bil ''hrana revnih''.
KOT ZANIMIVOST:
Krvavice so znane po celem svetu, vendar se v vsaki državi priprava razlikuje. Na Kitajskem so znane kot krvavi tofu, in so narejene iz prašičje ali račje krvi, v Mongoliji pa jih pripravljajo iz ovčje krvi. V Združenem Kraljestvu se imenujejo črni puding in so se tradicionalno uživale za zajtrk.
Ime bujta repa pride od prekmurske besede bujti (ubiti, zaklati), ker jed tradicionalno delajo, ko zakoljejo prašiča. Proso je žito, ki ne vsebuje glutena.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 420 g |
Energijska vrednost | 1018 kcal |
Energijska vrednost | 4275 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 87,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 29,9 g |
Ogljikovi hidrati | 31,0 g |
Sladkorji | 6,0 g |
Beljakovine | 29,5 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
KRVAVICA (pšenica), BUJTA REPA (sledi pšenice, sledi listne zelene)