Krvavica, kisla repa, ajdovi žganci
Krvavice so znana slovenska jed. So vrsta sveže klobase, kjer je črevo napolnjeno s krvjo, trdo slanino, svinjskim mesom in kožico ter ješprenovo ali ajdovo kašo. Pripravljene klobase se po navadi popeče na ponvi ali v pečici, da postanejo hrustljavo zapečene.
Repa je v Sloveniji priljubljena povrtnina. V pozimi se jo najpogosteje uživa kislo kot prilogo različnim mesnim jedem ali kot sestavino v enolončnicah. Kisla repa nastane z mlečno kislinsko fermentacijo. Ker vsebuje veliko vitamina C ter vitamine B1, B2, B3, minerale in vlaknine, je idealno živilo za krepitev odpornosti, zlasti v jesenskih in zimskih mesecih
Žganci so slovenska ljudska jed. Žganci so jed v obliki večjih in manjših grudic iz moke ali zdroba, kuhanega v vodi; ajda pa je simbol Prekmurja. Po slovenski deželi se način priprave žgancev razlikuje, ajdovi žganci so najboljša priloga k obaram, ragujem, kislemu zelju in repi.
KOT ZANIMIVOST:
Krvavice so znane po celem svetu, vendar se v vsaki državi priprava razlikuje. Na Kitajskem so znane kot krvavi tofu, in so narejene iz prašičje ali račje krvi, v Mongoliji pa jih pripravljajo iz ovčje krvi. V Združenem Kraljestvu se imenujejo črni puding in so se tradicionalno uživale za zajtrk.
Sestavine repe pospešujejo prebavo in čistijo organizem, zato je uživanje še posebej koristno takrat, ko je bilo telo obremenjeno s težko prebavljivo hrano. Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo.
Žgance uživamo lahko na različne načine - z mlekom ali s smetano, dodanim medom, mastjo, ocvirki ali zaseko. Tradicionalno pa se žganci v družini jedo iz ene lončene sklede ter z lesenimi kuhalnicami.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 954 kcal |
Energijska vrednost | 4005 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 79,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 26,9 g |
Ogljikovi hidrati | 33,4 g |
Sladkorji | 4,0 g |
Beljakovine | 29,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,7 g |
Informacije o alergenih
KRVAVICA (pšenica), KISLA REPA (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in listne zelene), AJDOVI ŽGANCI (sledi pšenice)