Krvavica, kisla repa, krompir z ocvirki
Krvavice so znana slovenska jed. So vrsta sveže klobase, kjer je črevo napolnjeno s krvjo, trdo slanino, svinjskim mesom in kožico ter ješprenovo ali ajdovo kašo. Pripravljene klobase se po navadi popeče na ponvi ali v pečici, da postanejo hrustljavo zapečene.
Repa je v Sloveniji priljubljena povrtnina. V pozimi se jo najpogosteje uživa kislo kot prilogo različnim mesnim jedem ali kot sestavino v enolončnicah. Kisla repa nastane z mlečno kislinsko fermentacijo. Ker vsebuje veliko vitamina C ter vitamine B1, B2, B3, minerale in vlaknine, je idealno živilo za krepitev odpornosti, zlasti v jesenskih in zimskih mesecih.
Ocvirki so ocvrti koščki, ki ostanejo po več ur topljenja sala za mast. Koščke sala, ki ostanejo na dnu rahlo odcedijo in natlačijo v kozarce, tako da je med njimi plast maščobe. Ocvirki se zelo veliko uporabljajo za zabelo – krompirja, žgancev, zelja, repe,… Ocvirki imajo visoko energijsko vrednost, večino iz nasičenih maščob, ki jih v zdravi prehrani uživamo zmerno. Kljub temu so ocvirki del kmečke pojedine s pečenico, krompirjem in zeljem, ki je v zimskem času specialiteta.
KOT ZANIMIVOST:
Krvavice so znane po celem svetu, vendar se v vsaki državi priprava razlikuje. Na Kitajskem so znane kot krvavi tofu, in so narejene iz prašičje ali račje krvi, v Mongoliji pa jih pripravljajo iz ovčje krvi. V Združenem Kraljestvu se imenujejo črni puding in so se tradicionalno uživale za zajtrk.
Njene sestavine pospešujejo prebavo in čistijo organizem, zato je uživanje še posebej koristno takrat, ko je bilo telo obremenjeno s težko prebavljivo hrano. Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo.
Pri nas največkrat jemo svinjske ocvirke, Francozi radi jejo ocvirke iz gosjega sala, posebnost pa so angleški ocvirki iz svinjske kože (''cracklings''). Naša posebnost so ocvirki iz Goriškega, kjer salo narežejo na 2-5 cm, velike in 2 cm debele trakove.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 550g |
Energijska vrednost | 1384 kcal |
Energijska vrednost | 5812 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 123,13 g |
Nasičene maščobne kisline | 43,1 g |
Ogljikovi hidrati | 39,7 g |
Sladkorji | 5,88 g |
Beljakovine | 31,49 g |
Prehranske vlaknine | 31,49 g |
Informacije o alergenih
KRVAVICA (pšenica), KISLA REPA (pšenica)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.