Kuhana govedina, dušena zelenjava, pečen krompir
Ljudje uživajo govedino že tisočletja. Skozi kulinarično zgodbo je bila med plemstvom in meščani govedina veliko bolj cenjena kot svinjina. V srednjem veku so bile najbolj imenitne jedi iz najboljših kosov govedine, zlasti iz pljučne pečenke.
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis ali limonin sok. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje). 1
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi. 2
KOT ZANIMIVOST:
Tudi kmet si je v 19. stoletju ob nedeljah privoščil nekaj, česar ni imel doma: krožnik goveje juhe in kos kuhane govedine.
Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje.
Izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir <29.12.2014>
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 600 g |
Energijska vrednost | 678 kcal |
Energijska vrednost | 2848 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 59,4 g |
Sladkorji | 5,0 g |
Beljakovine | 53,8 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
/