Kuhana govedina, jabolčni hren, pražen krompir
Ljudje uživajo govedino že tisočletja. Skozi kulinarično zgodbo je bila med plemstvom in meščani govedina veliko bolj cenjena kot svinjina. V srednjem veku so bile najbolj imenitne jedi iz najboljših kosov govedine, zlasti iz pljučne pečenke.
Jabolčni hren je različica hrenove omake, ki je hladna omaka. Omaka vsebuje: nariban hren, vodo, rastlinsko olje, sladkor in razne dodatke. Kot dodatek se omaka zelo poda k govejemu mesu in praženemu krompirju.1
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.1
KOT ZANIMIVOST:
Tudi kmet si je v 19.stoletju ob nedeljah privoščil nekaj, česar ni imel doma: krožnik goveje juhe in kos kuhane govedine.1
Nariban hren hitro izgubi ostrino, zato ga je treba uporabiti takoj ali vložiti v kis. Hren je značilno velikonočno živilo pekočega okusa in zato v krščanski veri predstavlja simbol žebljev. Je bogat vir vitamina C, ima tudi antibiotično moč in koristno vpliva na dihalni sistem.1
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 570 g |
Energijska vrednost | 607 kcal |
Energijska vrednost | 2549 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,80 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 56,6 g |
Sladkorji | 11,70 g |
Beljakovine | 52,10 g |
Prehranske vlaknine | 8,40 g |
Informacije o alergenih
JABOLČNI HREN (sledi glutena, sledi jajc, sledi mleka, sledi zelene)