Kuhana govedina, kremna špinača, pire krompir
Ljudje uživajo govedino že tisočletja. Skozi kulinarično zgodbo je bila med plemstvom in meščani govedina veliko bolj cenjena kot svinjina. V srednjem veku so bile najbolj imenitne jedi iz najboljših kosov govedine, zlasti iz pljučne pečenke.1
Se spominjate Popaja? Ni si drznil soočiti z Bultom, če ni prej pospravil pločevinke špinače. Danes vemo, da je listnata zelenjava tako odlična le zaradi sinergije različnih vrst rastlinskih snovi in drugih hranilnih snovi. Kuhana špinača vsebuje večje vrednosti provitamina A, vitamina E, cinka (antioksidanti) ter kalcija in železa kot surova špinača. Žal pa je biorazpoložljivost železa v špinači slabša, ker vsebuje tudi snovi, ki nase vežejo železo in kalcij, zato se ne absorbirata v količini, ki jo sicer vsebuje.
Popaju pa je moč dajalo železo iz špinače.2,3
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.1
KOT ZANIMIVOST:
Tudi kmet si je v 19.stoletju ob nedeljah privoščil nekaj, česar ni imel doma: krožnik goveje juhe in kos kuhane govedine.
Skoraj vse študije o zdravju oči so ugotovile isto: čim več zaužijemo hrane, kot je špinača, ohrovt, brokoli – tem bolj so zdrave naše oči. Ti učinkoviti karotenoidi se zdijo kot naravna sončna očala.3
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Eradpfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90% vsega krompirja v Evropi.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://healthyeating.sfgate.com/cooked-vs-raw-spinach-iron-content-1420.html
3. Pratt S.G., Matthews K. Najhrana za najzdravje. Tacol J.P., Ur. Debora, založništvo in promocija kulture, d.o.o.: 2004.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 640 g |
Energijska vrednost | 529 kcal |
Energijska vrednost | 2222 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,7 g |
Ogljikovi hidrati | 36,8 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 52,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,9 g |
Informacije o alergenih
KREMNA ŠPINAČA (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in listne zelene), PIRE KROMPIR (mlečni izdelki, soja)