
Kuhana govedina, ohrovtova prikuha, pretlačen krompir

Ljudje uživajo govedino že tisočletja. Skozi kulinarično zgodbo je bila med plemstvom in meščani govedina veliko bolj cenjena kot svinjina. V srednjem veku so bile najbolj imenitne jedi iz najboljših kosov govedine, zlasti iz pljučne pečenke.
Ohrovt prepražimo na čebuli in česnu, dodamo paradižnik, slanino in začimbe. Ohrovt je izjemno hranilna zelenjava, ki vsebuje veliko vitaminov, največ vitamina K, ter mineralov in vlaknin.2 Vitamin K je topen v maščobi, zato ga moramo uživati z nekaj maščobe.
Preprosto narejena priloga iz kuhanega krompirja, ki ga pretlačimo in popražimo, na čebuli ali brez. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna, za tovrstno prilogo je boljši rumen krompir.
KOT ZANIMIVOST:
Tudi kmet si je v 19.stoletju ob nedeljah privoščil nekaj, česar ni imel doma: krožnik goveje juhe in kos kuhane govedine.
Ohrovt vsebuje posebno snov, ki ima vlogo pri detoksikaciji telesa in antikancerogeno delovanje. Poleg tega preprečuje rast želodčne bakterije H. pylori in njenega negativnega delovanja na želodčno steno.2
V krompirju je največ vode, skoraj 80% in ogljikovih hidratov okoli 18 %, večinoma škroba, beljakovin je le okoli 2 %, maščobe pa okoli 0,1 %. Od mineralov vsebuje največ kalija in fosforja, od vitaminov pa vitamin C, ki pa se ga s kuhanjem večino uniči.3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.bodieko.si/ohrovt-ena-najbolj-hranilno-bogatih-vrst-zelenjave
3. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590 g |
Energijska vrednost | 597 kcal |
Energijska vrednost | 2507 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,7 g |
Ogljikovi hidrati | 50,6 g |
Sladkorji | 10,7 g |
Beljakovine | 59,0 g |
Prehranske vlaknine | 11,4 g |
Informacije o alergenih
OHROVTOVA OMAKA (pšenica)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.