Kuhana govedina po lovsko, vlivanci
Govedina po lovsko je pripravljena z osnovno temno omako z glavnima sestavinama gobami in korenjem ter dodatkom začimb (rožmarin, brinove jagode, lovorom, peteršiljem, zeleno, česnom) in rdečim vinom. Kljub nasičenim maščobam, goveje meso vsebuje za zdravje koristne maščobe – enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline in je pri ljudeh, ki ne uživajo veliko rib, pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih nujno potrebujemo. Goveje meso je tudi zelo dober vir minerala železa in cinka.
Vlivanci so jušni vložki iz moke, vode (mleka), jajc in soli, v večji obliki pa so primerni tudi kot priloga. Testo vlijejo skozi sitce z večjimi luknjicami v vrelo juho ali vodo, pri tem je treba juho/vodo stepati z metlico.
KOT ZANIMIVOST:
Ljudje uživajo govedino že tisočletja. Skozi kulinarično zgodbo je bila med plemstvom in meščani govedina veliko bolj cenjena kot svinjina.
V Avstriji vlivancem rečejo »spetzli« in »spëtzle«, jih skuhajo iz moke, jajc in smetane v slanem kropu, odcedijo in uporabijo za prilogo k mesni jedi z omako ali pa kot samostojno jed, zabeljeno s skuto, maslom ali smetano.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 692 kcal |
Energijska vrednost | 2906 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,7 g |
Ogljikovi hidrati | 73,7 g |
Sladkorji | 3,8 g |
Beljakovine | 58,1 g |
Prehranske vlaknine | 5,0 g |
Informacije o alergenih
KUHANA GOVEDINA PO LOVSKO (pšenica, mlečni izdelek, gorčično seme, sledi jajc in zelene), VLIVANCI (pšenica, jajca)