Lazanja z muškatno bučo in svežim sirom
Lazanje so testenine v obliki ploščic različnih oblik, ki izvirajo iz Italije. Ploščice se najprej skuha (ali so že napol obdelane) in polaga v namaščen pekač izmenično s prepraženim mletim mesom in lazanjami. Za boljšo povezanost nadeva in testenin se pogosto uporablja bešamel (mešanica masla, mleka in moke). Muškatna buča je velika rebrasta ploščato potlačena okrogla buča, ki zraste do teže več kilogramov1. Jedi doda po barvi privlačno oranžno noto. 1
KOT ZANIMIVOST:
Muškatna buča izvira iz Amerike, imenujejo jo tudi mošusna buča. Potrebuje še toplejšo klimo kot ostale buče. Barva lupine nezrele buče je zelena, ko dozori pa bronasta do rdečkasto rjave. Je plezajoča in vzpenjajoča rastlina, njeni plodovi so veliki in težki tudi do 8kg. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.zelenjava-pikapolonica.si/muskatna-buca.html
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 732 kcal |
Energijska vrednost | 3074 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 38,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 16,8 g |
Ogljikovi hidrati | 62,4 g |
Sladkorji | 8,6 g |
Beljakovine | 34,3 g |
Prehranske vlaknine | 3,7 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, mlečni izdelek, soja