
Leskovačka pleskavica, kajmak, prebranec

Leskovaška pleskavica izvirajo iz Srbije. Pravilno je sestavljeni iz junetine in svinjine, čebule in pekoče paprike. Kot prilogo se običajno ponudi kos kruha ali lepinjo, čebulo, paradižnik ter ajvar, kajmak in gorčico. 1
Kajmak, oziroma sveži sir, je jed, ki jo pozna vsa balkanska kuhinja. Pridobivajo ga iz kravjega ali ovčjega mleka, ki se ga po molži segreje in posname smetanasto plas posnamejo. Posneta smetana mora vsebovati najmanj 50%. Smetano se osoli in jih dajo v lesene čebre, kjer jo pustijo, da prevre – s tem preprečijo kisanje. Smetana zori več dni. Smetano prodajajo kot »mlad« kajmak, pri katerem je smetana manj zorjena, ali kot »zrel« kajmak, pri katerem je smetana zorjena dalj časa. Odstotek mlečnih maščob je visok – kajmak namreč vsebuje okoli 60% mlečnih maščob in je goste konsistence. Star kajmak je žarkega okusa, zrnatega in lojastega okusa. 2
Prebranec, je gosta jed iz fižola tetovca, čebule in začimb. Ponujen je lahko kot samostojna jed ali kot priloga. Originalno izvira iz Makedonije, kjer je tipična narodna jed, poznana kot »gravče-tavče«. Enako kot v Makedoniji ga pripravljajo tudi v Srbiji pod imenom "prebranac". 1
KOT ZANIMIVOST:
Pleskavica, t.i. starodavni fast food naj bi izvirala iz Indije, ki se je nato preko Turčije razširila na Balkan, kjer je še danes tradicionalna jed. 1
Beseda »kajmak« izhaja iz turščine, kjer je »kaymak« podoben mlečni produkt kot balkanski kajmak, le da je narejen iz bivoljega mleka. 2
Fižol izvira iz Južne Amerike, v Sloveniji pa se je začel gojiti v 17.stoletju. Spada v družino stročnic, rastlin z visoko vsebnostjo beljakovin. Ker vsebuje veliko vlaknin, dobro deluje na črevo, na kar nas opozori aktivnost bakterij, ki proizvajajo pline. 3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Kajmak
3. http://sl.wikipedia.org/wiki/Fi%C5%BEol
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 1008 kcal |
Energijska vrednost | 4234 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 74,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 18,2 g |
Ogljikovi hidrati | 39,7 g |
Sladkorji | 8,4 g |
Beljakovine | 45,0 g |
Prehranske vlaknine | 8,1 g |
Informacije o alergenih
KAJMAK (mlečni izdelek), PREBRANEC (sledi pšenice, jajc, mleka in zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.