Leskovačka pleskavica s prebrancem, kajmakom in žar oblogo
Pleskavica, je ena izmed najbolj zaželjenih jedi na piknikih, pečenih na žaru. Narejena je iz mletega mesa, najbolj pogosto iz mešanice govejega in svinjskega, lahko pa tudi samo iz govejega. Kot prilogo se običajno ponudi kos kruha ali lepinjo, čebulo, paradižnik ter ajvar, kajmak in gorčico. 1
Prebranac, po domače prebranec, je gosta jed iz fižola tetovca, čebule in začimb.1 Ponujen je lahko kot samostojna jed ali kot priloga. Originalno izvira iz Makedonije, kjer je tipična narodna jed, poznana kot »gravče-tavče«. Enako kot v Makedoniji ga pripravljajo tudi v Srbiji pod imenom prebranac.
KOT ZANIMIVOST:
Pleskavica, t.i. starodavni fast food naj bi izvirala iz Indije, ki se je nato preko Turčije razširila na Balkan, kjer je še danes tradicionalna jed. 1
Fižol izvira iz Južne Amerike, v Sloveniji pa se je začel gojiti v 17.stoletju. Spada v družino stročnic, rastlin z visoko vsebnostjo beljakovin. Ker vsebuje veliko vlaknin, dobro deluje na črevo, na kar nas opozori aktivnost bakterij, ki proizvajajo pline. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Fi%C5%BEol
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 380 g |
Energijska vrednost | 812 kcal |
Energijska vrednost | 3410 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 60,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,6 g |
Ogljikovi hidrati | 30,4 g |
Sladkorji | 3,4 g |
Beljakovine | 37,3 g |
Prehranske vlaknine | 7,6 g |
Informacije o alergenih
PREBRANEC (sledi pšenica, jajca, mleka, zelene)