Leskovačka pleskavica s prilogo
Pleskavica, je ena izmed najbolj zaželjenih jedi na piknikih, pečenih na žaru. Narejen je iz mletega mesa, najbolj pogosto iz mešanice govejega in svinjskega, lahko pa tudi samo iz govejega. Kot prilogo se običajno ponudi kos kruha ali lepinjo, čebulo, paradižnik ter ajvar, kajmak in gorčico.
Žar priloga je priloga k jedem pečenim na žaru. V restavraciji 123 je običajno sestavljena iz sveže bele čebule, paradižnika in ajvarja. Zraven jedi na žaru se vedno jé svežo ali pečeno zelenjavo (paradižnik, paprika, jajčevec, bučke itd.), lahko je pečena na rešetkah ali na gladki površini nad žerjavico. Žari pa so lahko tudi električni, kontaktni in zidani.
Prebranac, po domače prebranec, je gosta jed iz fižola tetovca, čebule in začimb. Ponujen je lahko kot samostojna jed ali kot priloga. Originalno izvira iz Makedonije, kjer je tipična narodna jed, poznana kot gravče-tavče. Enako kot v Makedoniji ga pripravljajo tudi v Srbiji pod imenom prebranac.
KOT ZANIMIVOST:
Pleskavica, t.i. starodavni fast food naj bi izvirala iz Indije, ki se je nato preko Turčije razširila na Blakan, kjer je še danes tradicionalna jed.
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive snovi iz zapečenega mesa.
Fižol izvira iz Južne Amerike, v Sloveniji pa se je začel gojiti v 17.stoletju. Spada v družino stročnic, rastlin z visoko vsebnostjo beljakovin. Vsebuje tudi esencialne aminokisline (sestavni del beljakovin), ki jih telo nujno potrebuje ter vitamine, minerale in ogromno vlaknin. Dobro deluje na črevo, na kar nas opozori aktivnost bakterij, ki proizvajajo pline.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 857 kcal |
Energijska vrednost | 3599 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 63,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,9 g |
Ogljikovi hidrati | 34,7 g |
Sladkorji | 5,9 g |
Beljakovine | 38,0 g |
Prehranske vlaknine | 8,1 g |
Informacije o alergenih
PREBRANEC (sledi pšenice, jajc, mleka, listne zelene)