Leskovačka pleskavica, žar obloga
Pleskavica, je ena izmed najbolj zaželjenih jedi na piknikih, pečenih na žaru. Narejen je iz mletega mesa, najbolj pogosto iz mešanice govejega in svinjskega, lahko pa tudi samo iz govejega. Kot prilogo se običajno ponudi kos kruha ali lepinjo, čebulo, paradižnik ter ajvar, kajmak in gorčico.
Žar priloga je priloga k jedem pečenim na žaru. V restavraciji 123 je običajno sestavljena iz sveže bele čebule, paradižnika in ajvarja. Zraven jedi na žaru se vedno jé svežo ali pečeno zelenjavo (paradižnik, paprika, jajčevec, bučke itd.), lahko je pečena na rešetkah ali na gladki površini nad žerjavico. Žari pa so lahko tudi električni, kontaktni in zidani.
KOT ZANIMIVOST:
Pleskavica, t.i. starodavni fast food naj bi izvirala iz Indije, ki se je nato preko Turčije razširila na Blakan, kjer je še danes tradicionalna jed.
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive snovi iz zapečenega mesa.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 270 g |
Energijska vrednost | 437 kcal |
Energijska vrednost | 1835 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,0 g |
Ogljikovi hidrati | 4,3 g |
Sladkorji | 2,5 g |
Beljakovine | 28,7 g |
Prehranske vlaknine | 0,5 g |
Informacije o alergenih
/