Čevapčiči, žar priloga, pomfrit

Orientalska jed, na žaru pečeni svaljki sesekljanega mesa, običajno mešanice svinjine in govedine, začinjene s soljo in poprom, včasih še z drugimi začimbami. Zraven se običajno postreže razno svežo zelenjavo, predvsem čebulo, papriko in paradižnik. Na Balkanu jih značilno postrežejo s kajmakom.
Žar priloga je priloga iz različne zelenjave (paradižnik, paprika, jajčevec, bučke itd.), katero pečejo na rešetkah ali na gladki površini nad žerjavico. Žari pa so lahko tudi električni, kontaktni in zidani.
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerjih, kalamarom in mesu na žaru. Zraven pomfrija je običajno postrežena še majoneza ali ketchup.
KOT ZANIMIVOST:
Čevapčiči so na Balkan prišli z osvajalskimi pohodi Turkov. V Srbiji prisegajo na leskovške čevapčiče iz junetine in svinjine, čebule, pekoče paprike.
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov.
Pomfri, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime francoski krompirček ( ang. Franch fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 550 g |
Energijska vrednost | 1323 kcal |
Energijska vrednost | 5557 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 124,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 52,6 g |
Ogljikovi hidrati | 91,3 g |
Sladkorji | 5,2 g |
Beljakovine | 54,6 g |
Prehranske vlaknine | 7,2 g |
Informacije o alergenih
LESKOVAČKI ČEVAPČIČI (sledi mleka)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |