Lignji na žaru, krompir z blitvo
Pri nas je v kuhinji najbolj pogost navadni ligenj, ki ga lovijo v Sredozemskem morju in severnem Atlantiku. Jadranski lignji so prava kulinarična specialiteta. Polnijo se malo večji lignji, brez lovk. V kulinariki je zelo pogost nadev s šunko/pršutom in sirom.
Olupljen kuhan krompir z blitvo. Blitva velja za zelo zdravo zelenjavo, podobna špinači, le da ima večje liste. Največkrat se v kuhinji uporablja dušena v kombinaciji s krompirjem za prilogo k ribi. Posebno popularna je v Sredozemlju. Ljudje, ki so nagnjeni k tvorbi oksalatnih ledvičnih kamnov naj bodo previdni pri uživanju blitve, enako velja pri putiki, saj blitva vsebuje veliko oksalne kisline.
KOT ZANIMIVOST:
Kalamari so glavonožci z desetimi lovkami okoli ust. Spadajo v red mehkužcev, znotraj katerega je uvrščenih okoli 300 živečih vrst. Velikost se razlikuje od vrste. Merijo lahko od nekaj centimetrov pa tudi 18 metrov.
Blitva velja za eno izmed najbogatejših zelenjav, izredno bogatih z vitaminom K. Vitamin K je pomemben za srce in ožilje, nujen je tudi za strjevanje krvi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 559 kcal |
Energijska vrednost | 2348 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 24,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,3 g |
Ogljikovi hidrati | 38,4 g |
Sladkorji | 2,3 g |
Beljakovine | 47,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
LIGNJI NA ŽARU (mehkužci)