Loparnica z mladim sirom in špinačo
Ime "Loparnica" je skupno ime raznih pogač. Sem spadajo tudi gibanica in zafrkječa. Loparnica s svežim sirom in zelenjavo je pripravljena iz menjajočih plasteh testa, sira in zelenjave.1
KOT ZANIMIVOST:
Ime izvira iz starega načina priprave. Lopar potresemo z moko ali s krušnimi drobtinami, da se testo ne prime. Testo razvaljamo - raztegnemo čez lopar in na sredino nadevamo želeli nadev v velikosti loparja, nato pa testo zavihamo navznoter in naprej nalagamo nadev po plasteh. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 619 kcal |
Energijska vrednost | 2600 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 36,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,2 g |
Ogljikovi hidrati | 51,6 g |
Sladkorji | 12,9 g |
Beljakovine | 20,6 g |
Prehranske vlaknine | 5,7 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek, jajca