Lososov file s paradižnikom in origanom, blitva po dalmatinsko
Losos je večja morska riba z rožnatim mesom. Užiten je surov in pečen, zato ga v kulinariki pripravljajo na različne načine.1
Origano je začimba, ki se jo največkrat uporablja pri začinjanju pice. Origano ima veliko pozitivnih lastnosti, saj je močan antioksidant, kar opomeni, da preprečuje oksidacijo v telesu. Vsebuje tudi sestavine, ki spodbujajo prebavo. Origano vsebuje vitamine in minerale, kot so: A, B6, C,E,K, železo, magnezij, kalcij in kalij.2
Paradižnik izvira iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike. Vsebuje veliko vitamina A in C. V prehrani je cenjen zaradi svojega okusa. Jedem daje tudi bravo in vonj. Paradižnik vsebuje tudi minerale, kot so: kalcij, magnezij in železo. Kot večina vrtnin vsebuje paradižnik mnogo vode in majhne količine suhe snovi. Vsebuje cca 94% vode, 1% beljakovin, 4% ogljikovih hidratov in 0,3% maščob.3
Dušena blitva s paradižnikom in česnom na oljčnem olju, pomešana s kuhanim krompirjem v koščkih. Blitva velja za zelo zdravo zelenjavo, podobno špinači, le da ima večje liste. Največkrat se v kuhinji uporablja dušena v kombinaciji s krompirjem za prilogo k ribi.
KOT ZANIMIVOST:
Življenjsko okolje lososa je Atlantski in Pacifiški ocean. Spada v skupino mastnih rib, saj vsebuje veliko maščobe, kjer prevladujejo nenasičene omega-3 maščobne kisline. Vsebuje tudi veliko beljakovin in vitamina D.
Origano krepi imunski sistem, saj naj bi vseboval 42-krat več antioksidantov kot jabolka. Poleg tega origano vsebuje rožmarinsko kislino, ki pomaga pri utrditvi imunskega sistema. Origano ima tudi protibakterijske in protiglivične lastnosti, saj vsebuje timol in karvakrol – olji, ki sta znana po svojem protibakterijskem učinku. Origano se lahko uporablja tudi za čiščenje kože.2
Rdečo barvo daje paradižniko lipopen, njegova intezivnost barve se povečuje z dviganjem temperature. Vsebuje določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na notranje organe.3
Blitva velja za eno izmed najbogatejših zelenjav, izredno bogatih z vitaminom K. Vitamin K je pomemben za srce in ožilje, nujen je tudi za strjevanje krvi.4
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://www.bodieko.si
3. https://sl.wikipedia.org/
4. http://www.healwithfood.org/health-benefits/swiss-chard-nutritional-benefits.php
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 656 kcal |
Energijska vrednost | 2755 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 44,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,8 g |
Ogljikovi hidrati | 17,9 g |
Sladkorji | 5,5 g |
Beljakovine | 46,5 g |
Prehranske vlaknine | 6,0 g |
Informacije o alergenih
LOSOSOV FILE S PARADIŽNIKOM IN ORIGANOM (ribe)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.