
Lososov file s paradižnikom in origanom, polenta s parmezanom
Losos je večja morska riba z rožnatim mesom. Užiten je surov in pečen, zato ga v kulinariki pripravljajo na različne načine. Na žaru pečeni fileji so zelo okusna in lahka ribja jed, ki se zelo dobro ujema z zelenjavno prilogo ali rižem. 1
Origano je začimba, ki se jo največkrat uporablja pri začinjanju pice. Origano ima veliko pozitivnih lastnosti, saj je močan antioksidant, kar pomeni, da preprečuje oksidacijo v telesu. Vsebuje tudi sestavine, ki spodbujajo prebavo. Origano vsebuje vitamine in minerale, kot so: A, B6, C,E,K, železo, magnezij, kalcij in kalij. 2
Paradižnik izvira iz Srednje, Južne in južnega dela Severne Amerike. Vsebuje veliko vitamina A in C. V prehrani je cenjen zaradi svojega okusa. Jedem daje tudi bravo in vonj. Paradižnik vsebuje tudi minerale, kot so: kalcij, magnezij in železo. Kot večina vrtnin vsebuje paradižnik mnogo vode in majhne količine suhe snovi. Vsebuje okoli 94% vode, 1% beljakovin, 4% ogljikovih hidratov in 0,3% maščob. 3
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. 1
Polenti se zelo poda tudi parmezan, ki se najpogosteje uporablja za izboljšanje okusa jedi in odišavljanje.
KOT ZANIMIVOST:
Življenjsko okolje lososa je Atlantski in Pacifiški ocean. Spada v skupino mastnih rib, saj vsebuje veliko maščobe, kjer prevladujejo nenasičene omega-3 maščobne kisline. Vsebuje tudi veliko beljakovin in vitamina D.
Origano krepi imunski sistem, saj naj bi vseboval 42-krat več antioksidantov kot jabolka. Poleg tega origano vsebuje rožmarinsko kislino, ki pomaga pri utrditvi imunskega sistema. Origano ima tudi protibakterijske in protiglivične lastnosti, saj vsebuje timol in karvakrol – olji, ki sta znana po svojem protibakterijskemu učinku. Origano se lahko uporablja tudi za čiščenje kože. 2
Rdečo barvo daje paradižniku lipopen, njegova intezivnost barve se povečuje z dviganjem temperature. Vsebuje določene organske kisline, ki ugodno vplivajo na notranje organe. 3
Pravi Parmezan pa je samo tisti, ki ima žig parmigiano reggiano. Delajo ga samo od 15. aprila do 11. novembra okoli Parme, Lodija, Bologne, Modene in Mantove. Naredijo ga iz delno posnetega kravjega mleka jutranje molže in polnomastnega mleka večerne molže, ki vsebuje 32 % maščobe. Na testenine so ga začeli ribati že v 14. stoletju. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://www.bodieko.si
3. https://sl.wikipedia.org/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 845 kcal |
Energijska vrednost | 3549 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 50,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,0 g |
Ogljikovi hidrati | 47,9 g |
Sladkorji | 1,1 g |
Beljakovine | 49,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,6 g |
Informacije o alergenih
LOSOSOV FILE S PARADIŽNIKOM IN ORIGANOM (ribe), POLENTA S PARMEZANOM (mlečni izdelek, sledi pšenice)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.