Makaronovo meso, parmezan
Priljubljena jed iz makaronov in koščkov mesa (navadno telečjega ali govejega), velikih kot lešnik. Na olju prepražijo čebulo; ko zarumeni, ji dodajo strt česen, meso in začimbe (majaron, lovor), paradižnikovo mezgo, zalijejo z malce vode in dušijo do mehkega. Primešajo skuhane makarone in potresejo s parmezanom.
Trdi sir izhaja iz Emilije-Romanije in Lombardije. Na splošno je v svetu izraz "parmezan" oznaka za trde sire, namenjene ribanju, ki jim Italijani rečejo grana. Ti siri so starani, imajo močan okus in jih večinoma uporabljajo za izboljšanje okusa jedi in odišavljanje.
KOT ZANIMIVOST:
Pravi Parmezan pa je samo tisti, ki ima žig "parmigiano reggiano". Delajo ga samo od 15. aprila do 11. novembra okoli Parme, Lodija, Bologne, Modene in Mantove. Naredijo ga iz delnoposnetega kravjega mleka jutranje molže in polnomastnega mleka večerne molže, ki vsebuje 32 % maščobe. Na testenine so ga začeli ribati že v 14. stoletju.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 610 g |
Energijska vrednost | 538 kcal |
Energijska vrednost | 2260 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 7,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,2 g |
Ogljikovi hidrati | 78,4 g |
Sladkorji | 6,0 g |
Beljakovine | 37,8 g |
Prehranske vlaknine | 3,5 g |
Informacije o alergenih
MAKARONOVO MESO (pšenica in sledi jajc, mleka, listne zelene), PARMEZAN(mlečni izdelek in sledi jajc)