Mešano meso na žaru, žar obloga, lepinja
Različne vrste mesa – pleskavica, puranji file in svinjska zarebrnica z dodatkom žar priloga. Obrok vsebuje zelo veliko beljakovin, prav tako tudi vitaminov B in mineralov cinka, železa in drugih mikroelementov. Beljakovine so nujne za gradnjo in obnovo tkiv in celic (sestavni deli hormonov, imunskih celic, mišic,…). Velika količina mesa je nasitna in si jo z vidika zdrave prehrane privoščimo le občasno. Sicer pa se odvečne beljakovine pretvorijo v energijo. Dobra preskrbljenost telesa z minerali (kalcij) in zaščitnimi rastlinskimi snovmi pa bo nevtralizirala kisle ostanke presnove beljakovin.
Žar priloga je priloga k jedem pečenim na žaru. Sestavljena iz sveže bele čebule, paradižnika in ajvarja. Zraven jedi na žaru se vedno jé svežo ali pečeno zelenjavo (paradižnik, paprika, jajčevec, bučke itd.), lahko je pečena na rešetkah ali na gladki površini nad žerjavico. Žari pa so lahko tudi električni, kontaktni in zidani.
Lepinja je belo pekovsko pecivo, ki ga lahko enostavno pripravimo tudi doma: zamesimo vlažno testo iz moke, kvaseca, malce olja in mlačne vode. Pustimo vzhajati in hlebčke sploščimo na pekaču.
KOT ZANIMIVOST:
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive snovi iz zapečenega mesa. 1
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive snovi iz zapečenega mesa. 1
Pleskavici nekateri pravijo tudi "somun" (pecivo), izhaja iz Balkana, kjer predstavlja tradicionalno jed in je še boljša je skupaj s pleskavico ali čevapčičem. Na Bližnjem vzhodu so ji dodali kebab. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://bs.wikipedia.org/wiki/Somun_%28pecivo%29
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 999 kcal |
Energijska vrednost | 4196 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 94,2 g |
Sladkorji | 2,8 g |
Beljakovine | 79,2 g |
Prehranske vlaknine | 4,9 g |
Informacije o alergenih
LEPINJA (pšenica, sledi jajc, mleka, soje, oreščkov in sezama)