Mesni burek, jogurt
Burek je priljubljena jed oz. zavitek, ki izvira iz Turčije in Balkana. Pravilno je burek narejen iz vlečenega testa z nadevom (mesni, sirni ali zelenjavni), pečen v pečici. Odvisno od recepta in dodane maščobe se lahko uvršča tako med zdravo ali nezdravo prehrano.
Navadni jogurt je zdrav mlečni izdelek, ki vsebuje za naše črevesje koristne probiotične bakterije. Več kot zaužijemo fermentiranih prehranskih izdelkov, bolj varujemo ravnovesje naše mikrobiote. Jogurt je tudi dober vir kalcija in beljakovin, ki sta potrebna za mineralno gostoto naših kosti. Ker sadni jogurt vsebuje veliko enostavnih sladkorjev, je izbira navadnega veliko bolj zdrava.
KOT ZANIMIVOST:
"Börek" je turška beseda, medtem ko jedi v Albaniji pravijo "byrek". V ostalih balkanskih državah (predvsem bivših jugoslovanskih) se jed imenuje "burek", kar izhaja iz turške besed "börek", ki bi prav lahko izhajala iz perzijske "bürek" ali pa je vendarle izvirna turška beseda iz korena Bur-, kar pomeni zaviti oz. zavijati.
Okoli 70 % našega imunskega sistema se nahaja v črevesju, zato je zelo pomembno, da poskrbimo za ustrezno prehrano naših črevesnih bakterij, ki med drugim skrbijo tudi za obrambno funkcijo organizma.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 746 kcal |
Energijska vrednost | 3133 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 36,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,3 g |
Ogljikovi hidrati | 75,3 g |
Sladkorji | 12,7 g |
Beljakovine | 27,9 g |
Prehranske vlaknine | 1,3 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja, listna zelena, sledi oreščkov, sledi sezama