Mesni kaneloni, tatarska omaka, zelenjavni riž
Kaneloni so testne cevke, ki so polnjene z različnimi nadevi. Namesto cevk se jih lahko naredi tudi iz palačink, ki se jih napolni s poljubnim nadevom in zavije v rolo. Kaneloni se uživajo tudi gratinirani ali panirani, kot samostojna jed ali s prilogo. Mesne kanelone se običajno pripravi iz praženega mletega mesa, zavito v palačinke, panirano v jajca, moko in drobtine ter ocvrto v olju. 1
Tatarska omaka je hladna bela omaka, ki se pogosto dodaja k ocvrtim jedem in jedem iz žara. Običajno je pripravljena iz majoneze, gorčice, kislih kumaric, jajc in drugih začimb. Obstaja veliko različic, saj vsak kuhar ima svoj način priprave. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Naš izraz kaneloni je podomačen, ime kaneloni sicer izvira iz italijanske besede cannelle, kar pomeni testenine v obliki cevk, ki so polnjene z različnimi polnili (npr. skuta in jajce, šunka in sir, mešanica mesa in zelenjave).
Ime izvira iz francoščine sauce tartare, poimenovano po Tatarih, etnični skupini iz Sibirije in orientalske Evrope. 2
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Tartar_sauce
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 505 g |
Energijska vrednost | 1070 kcal |
Energijska vrednost | 4494 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 45,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,2 g |
Ogljikovi hidrati | 118,6 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 25,7 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
MESNI KANELONI (pšenica, jajca, mleko, soja, gorčično seme in sledi oreščkov, arašidov)