Mesni polpet, gobova omaka, pire krompir
Polpete so okrogli ali ovalni ploščati zrezki iz mešanice mletega mesa, kruha/drobtin ali sojinih kosmičev, mleka, jajc, sesekljane čebule in začimb. Na hitro jih popečejo na maščobi, tudi ocvrejo, včasih panirajo. Enako imenujejo tudi podobno oblikovane zrezke in ''zrezke'' iz drugih živil (npr. krompirjevi, zelenjavni, čičerikini polpeti,…). 1
Gobovo svetlo ali temno omako ali gobovo smetano omako postrežejo k zrezku ali čez testenine/njoke,… gobe so zelo bogat vir mineralov, vsebujejo veliko vode in nekaj beljakovin.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na kremno strukturo.1
KOT ZANIMIVOST:
Sveže nabrane gobe je treba uporabiti še isti dan. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Gob naj ne bi uživali več kot enkrat tedensko, saj so težko prebavljive.
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 784 kcal |
Energijska vrednost | 3293 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 40,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,1 g |
Ogljikovi hidrati | 65,3 g |
Sladkorji | 9,5 g |
Beljakovine | 40,2 g |
Prehranske vlaknine | 7,0 g |
Informacije o alergenih
MESNI POLPET (pšenica, jajca, mleko, soja in sledi oreščkov, arašidov, sezama), GOBOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), BUČNI PIRE (mlečni izdelek, soja)