Mineštra s piščančjim mesom
Mineštra je primorski izraz za zelenjavno enolončnico, prevzet iz italijanske besede minestra ali minestrone. Je nizkokaloričen obrok, ki poleg zelenjave (stročji fižol, cvetača, korenje, zelje, stebelna zelena, peteršilj, čebula, česen) in graha lahko vsebuje tudi makarone, krompir ali riž. Kot mesni dodatek v manjši količini za okus poskrbi slanina. Enolončnica vsebuje kar nekaj elektrolitov, ki poskrbijo za dobro hidriranost. Z dodatkom pustega mesa in zakuhe ali kosom kruha je uravnotežen in samostojen obrok. 1
KOT ZANIMIVOST:
Mineštra je v Italiji zelo razširjena jed, ki se običajno uživa kot topla predjed. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 381 kcal |
Energijska vrednost | 1600 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,2 g |
Ogljikovi hidrati | 30,4 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 35,6 g |
Prehranske vlaknine | 8,9 g |
Informacije o alergenih
pšenica in sledi jajc, mleka, zelene