Mineštra
Mineštra je primorski izraz za zelenjavno enolončnico, prevzet iz italijanske besede "minestra" ali "minestrone". Lahko se ponudi kot juha, mineštra se imenuje, ker vsebuje tudi testenine. Sestavlja jo mešana zelenjava (cvetača, korenje, rumen stročji fižol, čebula, česen) in testenine polžki.1
KOT ZANIMIVOST:
Mineštra je v Italiji zelo razširjena jed, ki se običajno uživa kot topla predjed.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 107 kcal |
Energijska vrednost | 449 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 3,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,8 g |
Ogljikovi hidrati | 14,7 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 3,1 g |
Prehranske vlaknine | 3,3 g |
Informacije o alergenih
pšenica in sledi jajc, mleka, listne zelene