Mongolsko meso, basmati riž
Mongolsko meso je znana kitajska jed, običajno sestavljena iz na trakove narezanega govejega mesa, prepraženega na vroči plošči z dodatkom pora in sojine omake.1 Jed je pogosto postrežena z dušenim rižem ali riževimi rezanci.
Basmati riž je riž indijske sorte z značilno drugačnim okusom kot navadni riž, je bolj aromatičen. Riž postane bel, po postopku glaziranja (zrnu strojno odstranijo pleve, semensko kožico in plast z beljakovinami in vitamini) in poliranja.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz "mongolsko meso" prihaja iz kitajske kuhinje, ki pomeni vsakršno meso, na hitro prepraženo na litoželezni plošči.1
Največ ga pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 491 kcal |
Energijska vrednost | 2063 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 12,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,0 g |
Ogljikovi hidrati | 60,0 g |
Sladkorji | 4,8 g |
Beljakovine | 34,1 g |
Prehranske vlaknine | 5,0 g |
Informacije o alergenih
MONGOLSKO MESO (sledi pšenice, jajc, mleka in zelene)