Mučkalica, dušen riž
Mučkalica je balkanska jed. Zanjo na maščobi opečejo kocke iz nemastnega dela svinjskega vratnika. Zalijejo z vodo ali jušno osnovo in zdušijo do mehkega, dodajo čebulo, papriko, paradižnik, korenje, dušijo in zalijejo z rdečim vinom, dodajo začimbe in peteršilj. Za pravo mučkalico se meso najprej popeče na žaru.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vse stranska priloga.
KOT ZANIMIVOST:
Angleški pregovor pravi: "What a cocktail is for beverages, mućkalica is for barbecue."
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 611 kcal |
Energijska vrednost | 2566 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,1 g |
Ogljikovi hidrati | 82,5 g |
Sladkorji | 7,6 g |
Beljakovine | 34,4 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
MUČKALICA (listna zelena in sledi pšenice, mleka, jajc)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.