Mučkalica, kus kus s porom
Mučkalica je balkanska jed. Zanjo na maščobi opečejo kocke iz nemastnega dela svinjskega vratnika.1 Zalijejo z vodo ali jušno osnovo in zdušijo do mehkega, dodajo čebulo, papriko, paradižnik, korenje, dušijo in zalijejo z rdečim vinom, dodajo začimbe in peteršilj. Za pravo mučkalico se meso najprej popeče na žaru.
Kus kus je zdrob trde pšenice, industrijsko pridelana pšenična jed, podobna instant zdrobu, ki je pripravljena v 5 minutah. Uživa se običajno kot prilogo - popestreno z dodatki.1 Por je zelenjava, ki se lahko uporablja kot surova ali rahlo podušena. Vsebuje žveplo, zaradi katerega ima značilen vonj in funkcijo naravnega antibiotika.
KOT ZANIMIVOST:
Angleški pregovor pravi: "What a cocktail is for beverages, mućkalica is for barbecue."2
Kus kus je zelo stara Severnoafriška berberska jed iz grobo mlete pšenice, koruze, prosa ali ješprenja. Največkrat je prelita z zelenjavnimi ali mesnimi omakami. Posebnost je maroški sladki kus kus seffa, začinjen s cimetom, sladkorjem in suhim sadjem.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Mu%C4%87kalica
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 628 kcal |
Energijska vrednost | 2638 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,1 g |
Ogljikovi hidrati | 67,1 g |
Sladkorji | 11,4 g |
Beljakovine | 39,6 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
MUČKALICA (sledi pšenice, mleka, jajc, in zelene), KUS KUS S POROM (pšenica)