Nabodala s perutninskim mesom, džuveč riž
Nabodala so atraktivni izdelek za žar, ponev ali pečico in so enostavna za uživanje. Puranja nabodala pripravijo iz večjih kosov mesa, ki jih narežejo na manjše koščke in jih pritrdijo na paličice. Med posameznimi koščki se lahko dodaja različno zelenjavo. Puranje meso je okusno in nemastno, zato se vedno bolj uveljavlja v vsakdanji prehrani.1
Džuveč riž je bel riž z džuveč omako brez mesa. Omaka originalno vsebuje poleg zelenjave tudi meso, izvira pa iz Turčije. Zelenjavni džuveč je sestavljen iz prepražene in dušene čebule, paprike, paradižnika, jajčevca in peteršilja, ki ga zmešajo z belim rižem.1
KOT ZANIMIVOST:
Za nabodala lahko uporabimo skoraj karkoli (najpogosteje puranje, piščančje in svinjsko meso, mesne izdelke, ribe, rakce, sire, zelenjavo, sadje, itd.).1
Džuveč kot orientalska jed se v srbohrvaščini imenuje "đuveč", turško pa "güvec".1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 370 g |
Energijska vrednost | 449 kcal |
Energijska vrednost | 1886 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,9 g |
Ogljikovi hidrati | 15,7 g |
Sladkorji | 7,8 g |
Beljakovine | 57,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,9 g |
Informacije o alergenih
/