Njoki z bolonjsko omako, riban sir
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
Bolonjska omaka je mesna omaka, običajno za k testeninam, ki jo v Bologni uporabljajo za izključno k špagetom. Omako se prelije čez testenine ali njoke. 1
KOT ZANIMIVOST:
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.1
Originalna bolonjska omaka je iz olivnega olja, čebule, jušne zelenjave, mlete govedine, rdečega vina, peteršilja, majarona, lovorovega lista, muškatnega oreščka, soli in popra, paradižnika in moke. Danes pa poznamo že več različic, katerim dodajajo tudi druga živila.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 580 g |
Energijska vrednost | 757 kcal |
Energijska vrednost | 3179 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,8 g |
Ogljikovi hidrati | 91,7 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 43,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
pšenica, soja, sledi arašidov, sledi zelene
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.