Ocvrti ribji file s sezamom, pečen krompir
Evropski oslič je bela riba, ki živi v evropskih hladnih do zmerno toplih morjih. Zraste lahko tudi do velikosti 1 metra. Meso se pripravlja na različne načine. Po navadi v obliki naravnih filejev ali paniranih po dunajsko in pariško. Namesto v drobtine se lahko panira v sezamova semena. Pražen sezam ima prijeten okus po lešnikih. 1
Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk. 2
KOT ZANIMIVOST:
Poleg evropskega osliča obstajajo tudi druge vrste osliča, kot npr. Kapski oslič iz morja južne Afrike, Srebrni oslič iz morja severne Amerike in Pacifiški oslič, ki živi ob tihomorski obali Amerike. Sezam predstavlja velik vir selena, ki je zelo pomemben mineral v telesu, saj je sestavni del telesu lastnega antioksidanta. Iz sezama pridelujejo tudi značilno sezamovo pasto tahini. 1
Krompir se ne hrani v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, pač pa pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob). 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 782 kcal |
Energijska vrednost | 3284 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 37,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,1 g |
Ogljikovi hidrati | 75,6 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 37,5 g |
Prehranske vlaknine | 8,5 g |
Informacije o alergenih
OCVRT RIBJI FILE S SEZAMOM (pšenica, jajca, mleko, ribe, sezam in sledi soje, oreščkov), MLAD PEČEN KROMPIR