Ocvrt ribji file trske, krompirjeva solata
Trska velja za eno izmed najbolj okusnih in najbolj zdravih rib. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov (predvsem A,D in E), hranljivih snovi in maščobne kisline omega 3 (DHA in EPA). Je nizkokalorična. Velja kot dobra preventiva pred srčno – žilnimi bolezni. Njeno meso se pripravlja na različne načine. Po navadi v obliki naravnih filejev ali paniranih po dunajsko in pariško.1
Zelo priljubljena jed iz kuhanega krompirja je krompirjeva solata. Je vsestransko uporabna, ponujena kot topla ali hladna predjed oziroma priloga k ribjim, mesnim in ocvrtim jedem.2
KOT ZANIMIVOST:
Latinsko ime te ribe je Gadus mohua, slovensko pa trska. Pogovorno ji nekateri pravijo tudi sveža polenovka, vendar je polenovka v resnici le posušena trska. Tako trska kot polenovka sta izraza za isto ribo, vendar je trska za svežo, polenovka pa za posušeno. Iz petih kilogramov sveže trske dobijo približno kilogram polenovke.1
Krompir je bil dolga leta hrana bogatinov, kasneje po 18. stoletju pa hrana revežev. Škoti in Irci ga niso uživali, ker ga Sveto pismo ne omenja, v Švici so ga krivili za tuberkulozo, v Angliji pa so trdili, da povečuje spolno slo.2
1. https://www.finance.si/345206?cctest&
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 792 kcal |
Energijska vrednost | 3326 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 45,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,3 g |
Ogljikovi hidrati | 49,2 g |
Sladkorji | 1,9 g |
Beljakovine | 47,5 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
OCVRT RIBJI FILE (pšenica, jajca, mleko, ribe), KROMPIRJEVA SOLATA (gorčično seme)