
Ocvrta sarma iz ohrovta
Običajno je sarma jed, narejena iz lista kislega zelja in napolnjenega mletim mesom in rižem. Je turška jed, ki je razširjena tudi drugod po Balkanu. Jed je po navadi dušena v paradižnikovi omaki, lahko zgoščeni tudi s kislo smetano ali jogurtom. 1
KOT ZANIMIVOST:
Sarme se lahko delajo tudi iz poparjenih listov ohrovta, špinače, trte, blitve, pese, itd. V Dalmaciji so poznane kot kapurali, polnjene iz mlete govedine in prekajene svinjine. 1
Kljub temu, da je cvrtje lahko škodljiv za naše zdravje, cvrtje zelo izboljša senzorične lastnosti jedi - predvsem okusa.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 200 g |
Energijska vrednost | 959 kcal |
Energijska vrednost | 4028 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 77,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 11,3 g |
Ogljikovi hidrati | 33,7 g |
Sladkorji | 9,5 g |
Beljakovine | 34,5 g |
Prehranske vlaknine | 6,5 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, mlečni izdelek, sledi zelene in soje
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.