Ocvrta zelenjava s tatarsko omako, peteršiljev krompir
Zelenjava je pomemben del naše vsakodnevne prehrane, saj vsebuje ogromno zaščitnih snovi, ki pomagajo varovati organizem pred boleznimi. Vsa zelenjava je na splošno bogata z vlakninami, ki povečujejo nasitno vrednost obroka. Občasno si za popestritev jedilnika lahko izberemo ocvrto zelenjavo, ki sicer močno poveča energijsko vrednost obroka, vendar takšen način priprave zadrži več vitaminov in mineralov, kot kuhanje zelenjave v vodi ali pečenje.
Tatarska omaka je hladna bela omaka, ki se pogosto dodaja k ocvrtim jedem in jedem iz žara. Običajno je pripravljena iz majoneze, gorčice, kislih kumaric, jajc in drugih začimb. Obstaja veliko različic, saj vsak kuhar ima svoj način priprave. 1
Peteršiljev krompir je priloga, narejena iz v slani vodi kuhanega krompirja potresenega s sesekljanim peteršiljem.
KOT ZANIMIVOST:
Poleg okusnosti ocvrtih jedi, je pozitivna lastnost tudi ta, da je jed bogata z vitaminom E, ki ga vsebuje rastlinsko olje. Je eden najmočnejših antioksidantov, ki preprečuje lipidno oksidacijo.
Ime izvira iz francoščine "sauce tartare", poimenovano po Tatarih, etnični skupini iz Sibirije in orientalske Evrope.
Krompir je gomoljnica, ki raste pod zemljo. Pust in zmerno zabeljen krompir je nizkokalorično živilo, svež peteršilj pa odličen vit vitamina C. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 630 g |
Energijska vrednost | 893 kcal |
Energijska vrednost | 3751 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 49,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,6 g |
Ogljikovi hidrati | 88,2 g |
Sladkorji | 13,3 g |
Beljakovine | 21,8 g |
Prehranske vlaknine | 15,0 g |
Informacije o alergenih
OCVRTA ZELENJAVA (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov in sezama), TATARSKA OMAKA (gorčično seme, pšenica, jajca)