Ocvrte bučke, jogurtova omaka, zelenjavni riž
Zelenjava je pomemben del naše vsakodnevne prehrane, saj vsebuje ogromno zaščitnih snovi, ki pomagajo varovati organizem pred boleznimi. Vsa zelenjava je na splošno bogata z vlakninami, ki povečujejo nasitno vrednost obroka. Občasno si za popestritev jedilnika lahko izberemo ocvrto zelenjavo, ki sicer močno poveča energijsko vrednost obroka, vendar takšen način priprave zadrži več vitaminov in mineralov, kot kuhanje zelenjave v vodi ali pečenje.
Jogurtova hladna omaka je osvežilen dodatek k toplim jedem. Omaka je pripravljena iz mešanice skute in kisle smetane, začinjene z soljo in poprom. Omaka tako vsebuje visoko vsebnost beljakovin in kalcija. Skuta je izvrsten vir telesu potrebnih esencialnih aminokislin, vitaminov B-kompleksa in kalcija. Zaradi tega ima visoko biološko vrednost, vendar hkrati nizko energetsko vrednost, saj ne vsebuje veliko maščob (še posebej posneta skuta) ter skoraj nič ogljikovih hidratov. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin nam zagotavlja daljši občutek sitosti. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Poleg okusnosti ocvrtih jedi, je pozitivna lastnost tudi ta, da je jed bogata z vitaminom E, ki ga vsebuje rastlinsko olje. Je eden najmočnejših antioksidantov, ki preprečuje lipidno oksidacijo.
Skuto je mogoče pripraviti iz različnih vrst mleka, odlična je kozja skuta, ki je nekoliko manj mastna, pa tudi njena sestava z vidika vitaminov in mineralov je za človeka še posebej ugodna. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 630 g |
Energijska vrednost | 1145 kcal |
Energijska vrednost | 4809 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 61,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 13,4 g |
Ogljikovi hidrati | 115,1 g |
Sladkorji | 12,4 g |
Beljakovine | 26,0 g |
Prehranske vlaknine | 9,5 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE BUČKE (pšenica, jajca, mleko in sledi jajc, mleka, soje, oreščkov, sezama), JOGURTOVA OMAKA (mlečni izdelek in sledi zelene), ZELENJAVNI RIŽ (zelena in sledi mleka)