Ocvrte perutničke, krompirjeva solata z zeljem
Perutnička je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene.1
Zelo priljubljena jed iz kuhanega krompirja je krompirjeva solata. Je vsestransko uporabna, ponujena kot topla ali hladna predjed oziroma priloga k ribjim, mesnim in ocvrtim jedem.3
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B.2
Krompir je bil dolga leta hrana bogatinov, kasneje po 18. stoletju pa hrana revežev. Škoti in Irci ga niso uživali, ker ga Sveto pismo ne omenja, v Švici so ga krivili za tuberkulozo, v Angliji pa so trdili, da povečuje spolno slo.3
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 996 kcal |
Energijska vrednost | 4184 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 58,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,8 g |
Ogljikovi hidrati | 66,4 g |
Sladkorji | 4,4 g |
Beljakovine | 48,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE PERUTNIČKE (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov in sezama), KROMPIRJEVA SOLATA Z ZELJEM (gorčično seme)